Køkkenet

Mad og måltider i Nørregro / Skjold

 

Mad og fælles måltider er vigtige for børn, og det er det også for os i børnehuset Nørregro. Børnehuset har madordning for alle børn, og dagligt tilbydes der følgende måltider:

 

Kl. 9.30 Et lille formiddags måltid, oftest brød med forskelligt på.

 

Kl. 10.45 - 11.15 Frokost i vuggestuen Kl. 11.15- 11.45  Frokost 

 

Kl. 14 - 14.30 Eftermiddagsmåltid brød med frugt/grønt eller f.eks. Grød, Yoghurt m. frugt.

 

 

Det fælles måltid i institutionen skal fremme barnets lyst til at spise sundt og varieret.

Vi bestræber os derfor på at tilbyde en varieret og alsidig kost.

 

Det fælles måltid skal også bidrage til udvikling af det sociale fællesskab, hvor vi er sammen om et fælles måltid. Ligeledes skal det skabe en ramme, hvor det enkelte barn understøttes i at prøve nye veje i valg af mad – altså vi arbejder for at skabe madmod hos det enkelte barn gennem fællesskabet.

 

Under måltidet deltager børnene ved at være med til at dække bord, og øver sin selvhjulpenhed ved at selv hælde op, smøre brød etc.

Børnene hjælper også til med at tage af bordet.

Under måltidet samtaler vi med børnene om dagen, maden, og andre spændende ting, undervejs i måltidet, kan vi godt fortælle røver historier, lege tænk på et dyr, eller lege med rim og remser.

 

 

I børnehaven laver vi bål mad om onsdagen, hvor børnene tilbydes at hjælpe til under hele processen.

 

Som led i læring og dannelsen i forhold til fra jord til bord, har vi urtehave, og vi laver løbende bålmad, sammen med børnene.

Vi har som udgangspunkt ikke en helt firkantet sukker politik, men ønsker at begrænse det til særlige begivenheder. I vuggestuen kun til fester, som krydderi og på kanelsukker på risengrød.

I børnehaven gælder ovenstående også fødselsdage, fester, ture ud af huset, pandekager på bål, eller varm kakao enkelte gange i vinterhalvåret)

 

I det hele taget vil vi helt være kendetegnende for en fornuftig og varieret kost, som ikke udelukker nogle smags oplevelser, som fanger bredden frem for de mere ekstreme tiltag, og er i virkeligheden mere optaget af hjemmelavet mad, mad uden diverse tilsætningsstoffer, mad der smager af noget, i det hele taget alt med måde princippet, med sunde og gode madvarer mm.

 

 

Økologi

I forhold til råvarer og produkter bestræber vi os på at købe økologisk og danske råvarer. Vi har det økologiske Guldmærke.

Vores økologi procent ligger på 90-100%, og herudover tilstræber vi danske vare.

Alle vores basis varer er konsekvent økologiske, som mel, grød, mælk, smør, gryn, grønsager, og det kød vi kan få.

 

Råvare politik / Børnehuset Nørregro / Skjold

 

Det økologiske spisemærke i Guld

 

Vi er blevet godkendt, til at kunne fremvise et økologisk spisemærke på 90-100 % økologi, som svarer til et Guld mærke. Vi bestræber os på at følge de ernæringsmæssige anbefalinger fra fødevarestyrelsen og tænker bæredygtighed ind i vores madproduktion. Hvis leverandøren ikke kan levere den bestilte økologiske vare som skal bruges, har vi en aftale om at der skal findes et andet økologisk alternativ. Hvis det ikke er muligt, skal vi kontaktes for at vælge om en konventionel vare er tilstrækkelig. Vi udarbejder en menuplaner for en uge af gangen. Vi har en ugentlig varm ret med fisk, og fiskepålæg på en ugentlig rugbrøds dag. Vi serverer økologisk fisk hvis det er muligt, men udvalget er ikke så stort. Vi vil gerne variere i fiske arterne. Og køber derfor også vildfanget fisk og opdræt. De medregnes ikke i økologiregnskabet og udgør ca. 2% af det samlet fødevare indkøb. Vi har 3 høns som vi for æg fra, dem bruger vi systematisk i vores madlavning. De bliver registreret som konventionelt i vores økologiregnskab.

     

 

Tiltag i forhold til bæredygtighed i maden

Vi spiser ikke oksekød

Vi har køkkenhave, som hvert år udvikler sig

Prøver at minimere madspild

Forskellige grønsager, grønsager til alle måltider, også nye slags grønsager afprøves i ny og næ.

Afprøvet og afprøver  forskellige alternative pålægs tiltag.

 

Spiser og prøver spiselige planter i naturen / skoven.

 

 

Andre spændende tiltag i forhold til bæredygtighed

 

Engangservice i naturlige og genanvendelige materialer

Køber primært brugte ting hvor vi kan

Forsøger os med mere og mere trælegetøj

 

 

Fremtidige tiltag

 

  • Mere bæredygtig mad især med henblik på madspild, genanvendelse, hjemmelavet mad, økologi.

 

  • Andre ideer i forhold til bæredygtighed
    • kompost (Organisk rest affald fra måltider, og have affald) så småt igang

 

insekt hotel.

 

Der opstår løbende situationer og overvejelser i dagligdagen, som er med til at forfine vores tanker, refleksioner og handlinger til at øge vores indsatser og mod en bedre og bedre måde at agere i forhold til miljøet.